Konstnärerna kostar staten miljarder

Per Gudmundsson skriver så lakoniskt på SvDs ledarsida att han nästan lyckas dölja att han sitter och hyperventilerar vid tangentbordet. Jag tänkte att det kunde vara en intressant övning att använda samma språkliga figurer om en annan grupp än flyktingar.  Därmed proklamerar jag att Gudmundsson har missat en parallell och lika allvarlig katastrof: DEN STORA KONSTNÄRSVÅGEN. Dagens replik:

Sverige måste sluta utbilda och på andra sätt uppmuntra de konstnärligt sinnade. Enligt färska siffror från SCB arbetar en genomsnittlig konstnär eller författare in så lite pengar under sitt liv att det inte ens räcker halvvägs för att bekosta dennes pension. 115 procent av inkomsten består dessutom av statliga och kommunala subventioner till ”kreativt skapande” (15 procent är alltså dubbelt subventionerad, därav den häpnadsväckande siffran).

Bara sju procent av snittkonstnärens inkomst består av något annat än skattemedel: vanligtvis välgörenhet eller presenter från mamma. Moderaternas ordförande i kulturutskottet Olof Lavesson är uppgiven.

– De vill inte jobba.

Ulf Kristersson (M) utvecklar sitt partis ståndpunkt i frågan medan han beställer på trendsäkra Chiffonjé i Vasastan. Smörlackerad kristallankpaté med vitvinsvinklad brie och havmal. Idag har han sin vita Armanikavaj utanpå en sammetsväst av DeRien.

-Det finns idag ett stort utanförskap. Regeringen påstår att konsten ska bredda och berika vår kultur, men samtidigt är det ju ingen som begriper vad konstnärerna håller på med. De måste integreras mer i samhället. De håller sig mest för sig själva.

Svenska författare och konstnärer tar varje år emot över hundra tusen miljarder kronor i bidrag, men det är tydligen inte tillräckligt. Många jobbar extra, om än ytterst motvilligt.

-Det ska vi vara glada för, säger Ulf Kristerssson. Detta är människor som kan göra en insats i riktiga branscher, som telefonförsäljare eller i reklambranschen.

-Jag skriver nätcasinoreklamer, säger en författare till SvD. Faktumet att han vill vara anonym visar hur tragiskt passiviserad denna grupp har blivit. Det visar dessutom på en till, djupare kostnad för samhället: Kulturens sociala kostnader är svårmätta, men ingen är oberörd.

-Jag läser såklart inte men en gång såg jag Forrest Gump, säger Richard Jomshof (SD). Jag grät inte eller så, men jag kände mig lite konstig.

Jomshof är också en proponent för att slopa kulturbidragen.

-Vårt parti tycker att det är viktigt att konsten får hjälp att frodas där den hör hemma – i konstnärernas huvuden. Därför vill vi skapa 40 000 hjärndöda jobb för kulturpengarna, så att kreativt sinnade har fritt fram att fantisera.

Förslaget vinner motstånd från LO-kollektivet. Men det står klart att mycket finns att vinna på att stänga ner Konstfack och skrivarlinjerna ute på folkhögskolorna. Det skulle sätta ett definitivt stopp på skämten om att modern konst är obegriplig. I SIFO:s senaste undersökning uppgav 78 procent av svenskarna att de är trötta eller mycket trötta på den typen av skämt.

Högt uppsatta källor inom (S) menar att statsminister Löfven också hade kunnat tänka sig slopade bidrag, om hans regering inte varit i beroendeställning gentemot Vänsterpartiet. Liberalerna har redan välkomnat M:s förslag, om än inte med riktigt samma motivering. Jan Björklund:

– Vi behöver inte blanda in staten i hur många konstnärer vi ska i Sverige. Det är självreglerande. Se på hötorgskonsten!

Reds. amn: SvD har försökt nå Jonas Sjöstedt för en kommentar genom att måla en abstrakt tavla med undermedvetna budskap dolda i motivet. Han avböjde genom att låta avbilda sig själv i lera inför revolutionen, då bronsgjutningar av statyn ska resas i alla svenska samhällen med befolkning högre än 35 personer. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s